Бабанська громада
Черкаська область, Уманський район

Щодо реєстрації випадків гарячки Західного Нілу

Дата: 25.09.2024 15:45
Кількість переглядів: 65

За повідомленнями ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ» в Уманському районі зареєстровано 2 випадки, з них 1 – летальний (смт Маньківка, с Кислин, Буцька територіальна громада),  вірусної особливо небезпечної  інфекційної хвороби, що має міжнародне значення, 1 групи патогенності гарячки Західного Нілу. Відповідно класифікатору ознакою надзвичайної ситуації є реєстрація 1 випадку. Згідно даних епідеміологічних розслідувань обидва хворих за межі населених пунктів не виїжджали, проживали неподалік р. Гірський Тікич та Маньківочка, відмічали укуси комарів.

Фото без опису

Основним джерелом та резервуаром інфекції  є  17 видів перелітних птахів, найбільш сприйнятливі птахи сімейства вранових coriidce (сойка, сорока, горіхівня, галка, грач, ворона чорна та сіра, крук, кукша, клушиця),  які мають високу концентрацію в крові, в якій він циркулює до 2-х тижнів, та дрібні ссавці, гризуни, кажани,  у яких збудник зберігається нетривалий час. Переносниками  є численні види комарів(150 видів), які інфікуються від птахів.

За даними ентомологічних досліджень проведених ДУ «Черкаський ОЦКПХ МОЗ» 85 комарів, на околиці Маньківки та прибережній зоні виявлено 56,5 % комарів роду culex (culex pipiens) та 43,5 % aedes (aedes сantans та vexans),  які є орнітофілами та забезпечують  циркуляцію вірусу.  

Хвороба віднесена до зоонозів, спільна для людей і тварин, включена до Кодексу здоров’я наземних тварин, Всесвітньої організації охорони здоров’я тварин.

Людина заражається від укусу комара. Особливо вразливими є люди, які знаходяться в місцях скупчення комарів, птахів, живуть поблизу водних об’єктів, працівники тваринницьких комплексів, птахоферм, мисливці, лісники, туристи, військовослужбовці.

Хворіють на дану хворобу люди, коні і деякі птахи. Сприйнятливість для хвороби висока. Сезонність – літньо-осіння. Після хвороби залишається стійкий імунітет.

Інкубаційний період від моменту зараження до появи перших ознак становить від 3 до 6 діб та до 2-3 тижнів. Більшість людей під час зараження не відчувають жодних симптомів,  у 20 % реєструються легкі ознаки гострої респіраторно вірусної інфекції: висока температура, головний біль, біль у горлі, м’язах, суглобах та спині, слабкість, нудота, діарея, може бути  висипання на тілі, збільшення печінки та селезінки. Здебільшого з цими симптомами хворі не звертаються до лікаря. Діагноз встановлюється лише при реєстрації ураження нервової системи, розладу свідомості, парези, паралічі, менінгіт та енцефаліт. Летальність  від хвороби становить 2-14 % за клінічними та лабораторними критеріями – підтверджений випадок та за клінічними  і епідеміологічними (наявність одного з 2-х епідемічних зв’язків: передача від тварини до людини під час проживання/відвідування та  наявність укусів комарів в районах, де хвороба є епідемічним захворюванням коней та птахів).

У коней симптомами можуть бути – втрата апетиту, депресія, спіткання, м’язеві посмикування, часткові паралічі, порушення зору, скрегіт зубами,  натискання головою, безсуцільне блукання, судоми, порушення ковтання, слабкість задніх кінцівок. Може наступити кома і смерть,  в деяких випадках спостерігається гарячка.

У птахів, зокрема, гусей спостерігаються неврологічні порушення: від лежачої пози до паралічу ніг  і крил, порушення координації. Смертність становить 20-60 %.

З метою запобігання поширенню даної хвороби, керуючись підпунктом 9 пункту 6 Положення про Державну службу України з питань безпечності харчових продуктів та захисту прав споживачів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 02.09.2015  № 667, рекомендує Уманське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській обл:

  1. Населенню  уникнення місць скупчення комарів, птахів  в сутінках та на світанку, використовувати репеленти, обмежувати доступ комарів в житло, громадські будівлі, повідомлення про раптову загибель птиці домашньої та перелітної,  а саме ворон.

  2. Забезпечити:

  • проведення дезінсекційних та дератизаційних робіт в житлових, громадських, сільськогосподарських  будівлях, місцях виплоду комарів;

  • очищення урізів води водойм, прибережних зон;

  • спостереження за місцями відпочинку перелітних птахів та випадків їх загибелі;

  • інформування Уманське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області щодо випадків загибелі птахів, зокрема, ворон.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь