ПАМЯТКА
Африканська чума свиней (АЧС) – особливо небезпечна вірусна хвороба домашніх і диких свиней, що характеризується швидким поширенням та високим ступенем смертності. Гине до 100% інфікованих свиней.
Що необхідно знати пересічному громадянину про Африканську чуму свиней (АЧС)
- Африканська чума свиней не становить небезпеки для людей.
- На АЧС хворіють лише дикі та свійські свині (всіх видів, порід та статевовікових груп).
- Резервуаром Африканської чуми свиней в природі є дикі свині, від яких заражаються свійські (домашні свині).
- Основний шлях передачі збудника - це безпосередній контакт тварин між собою (хворої та здорової) та перенос збудника від хворої до здорової тварини через посередника, в ролі якого найчастіше виступає людина, що випадково забруднилась виділеннями хворої тварини та мала контакт зі здоровою, а також - предмети догляду, інвентар, взуття та одяг, транспортні засоби та корми, в тому числі й харчові відходи.
- Збудник хвороби тривалий час може зберігати свою життєздатність поза організмом і в першу чергу в харчових продуктах заражених вірусом АЧС (наприклад: в копченій шинці - до 5 місяців).
- Холод (заморожена свинина) - всього лиш консервує збудника (продукт залишається небезпечним для свиней після розморожування).
- Виявивши хвору тварину (нестандартна поведінка) чи труп свині в природному середовищі, необхідно негайно сповістити про це лікаря ветеринарної медицини та вжити заходів, щодо унеможливлення контакту із виділеннями хворої тварини.
Щоб уникнути виникнення і розповсюдження африканської чуми свиней необхідно дотримуватися таких заходів:
- проводити щоденний огляд свиней з метою своєчасного виявлення можливого захворювання тварин;
- не згодовувати свиням харчові відходи і відходи, отримані після забою свиней, здійснювати утилізацію відходів у встановлених місцях;
- не купляти корми і кормові добавки невідомого походження у невстановлених торгових місцях (обов’язкові наявність документів, що підтверджують походження та безпеку кормів, наявність дозволу на торгівлю і т.д.);
- не купляти свиняче м’ясо на стихійних ринках, адже воно може бути заражене вірусом АЧС. І хоча їжа з такого м’яса не становить загрози для людини, проте вірус передається тваринам через залишки такої їжі та зберігає активність в природних умовах до 150 днів;
- допускати ветеринарних лікарів на територію приватних подвір’їв для огляду свиней та проведення відповідних заходів;
- негайно повідомляти про всі випадки захворювання свиней фахівцям ветеринарної медицини;
- не допускати відвідування особистих господарств сторонніми особами;
- постійно вести боротьбу з гризунами;
- не завозити свиней без узгодження з Держпродспоживслужбою району з інших регіонів.
ПАМ'ЯТАЙТЕ:
Виконання Вами цих рекомендацій спрямоване на попередження поширення АЧС на територію Ваших господарств.
До уваги власників свиней.
Це високозаразна інфекційна хвороба, яка за дуже короткий термін знищує все поголів’я у господарстві. Інкубаційний період африканської чуми триває від 3 до 12 діб. При виникненні захворювання в населеному пункті забороняється проводити забій та утримання свиней впродовж 6 місяців.Вірус хвороби може зберігатися в м’ясі інфікованих свиней до півроку, в охолоджених тушах (4 °C) — півроку, у замороженному м’ясі (—20 °C) — безкінечно, в копченій ковбасі впродовж 5 місяців і більше, при 50 °С вірус гине впродовж години.
Для того, щоб вберегти свиней від африканської чуми свиней,
Уманське районне управління ГУ ДПСС в Черкаській області рекомендує:
– щодня оглядати тварин;
– не купувати корми і кормові добавки невідомого походження в
не встановлених торгових місцях;
– не згодовувати тваринам харчові відходи і відходи, отримані після забою свиней;
– не купувати живих свиней, м’ясо і м’ясопродукти у неустановлених торгових точках, без ветеринарних супровідних документів;
– проводити заходи по боротьбі з гризунами та комахами;
– не допускати відвідування виробничих приміщень сторонніми особами;
– утримувати свиней в закритих приміщеннях;
– не проводити подвірний забій і реалізацію свинини без ветеринарного передзабійного огляду тварин і ветеринарно-санітарної експертизи м’яса та продуктів забою фахівцями державної служби ветеринарної медицини;
– після відвідин лісу дезінфікувати одяг та взуття, мити руки з милом, а краще — прийняти душ;
– при полюванні на диких кабанів ні в якому разі не згодовувати їхні рештки домашнім свиням;
– при підозрі на африканську чуму свиней слід відразу звернутись до лікаря ветеринарної медицини.
САМОЛІКУВАННЯ ТВАРИН КАТЕГОРИЧНО ЗАБОРОНЕНО!!!
Якщо у Вас виникли будь – які питання стосовно утримання свиней та африканської чуми свиней, до ваших послуг Гаряча телефонна лінія
(04744-3-23-90) Тут Ви зможете отримати відповіді на усі Ваші запити.