A A A K K K
для людей із порушенням зору
Бабанська громада
Черкаська область, Уманський район

Рекомендації щодо профілактики лептоспірозу серед населення

Дата: 27.09.2023 16:41
Кількість переглядів: 69

    Протягом вересня в Уманському районі зареєстровано 3 випадки лептоспірозу в людей, зокрема на території Жашківської ТГ – 2, Маньківської ТГ – 1. Випадки ймовірно пов’язані з купанням у водоймах та проведенням робіт на прибережних зонах.

     Лептоспіроз – небезпечне інфекційне захворювання з важким перебігом, що уражає судини, печінку, нирки та інші внутрішні органи. Це найпоширеніший зооантропоноз, зустрічається на всіх континентах.

    Для лептоспірозу характерна сезонність, особливо липень – серпень, сприятливі умови є ще й у вересні-жовтні.

     Захворіти на лептоспіроз можна під час купання у заражених водоймах, при контакті із інфікованими тваринами. У тіло людини бактерія лептоспірозу потрапляє через тріщини, порізи чи рани на шкірі чи слизові оболонки (очі, ніс, рот).

     Джерело збудника лептоспірозу – інфіковані тварини (хворі та носії),  переважно дрібні ссавці (мишовидні та водоплаваючі гризуни), комахоїдні, сільськогосподарські тварини, собаки, промислові тварини (лисиці та ін.). Від людини до людини захворювання не передається.

     Збудник потрапляє у воду із сечею інфікованих тварин, найчастіше – дрібних ссавців (гризунів). При наявності заражених гризунівв житлових,  складських приміщеннях можливе інфікування продуктів.

Інфікування людини відбувається:

– через ушкоджену шкіру чи слизові (під час купання, ловлі риби у заражених водоймах, її розробці, сінокосі на зволожених територіях, при догляді за хворими і інфікованими тваринами тощо)

–  через шлунково-кишковий тракт (при вживанні інфікованої води, продуктів)..

Які прояви хвороби?

З моменту зараження до початку недуги проходить від 6 до 20 днів. Хвороба починається раптово: з’являється гарячка з підвищенням температури тіла до 38-40º, турбують сильний головний біль, а також біль м’язів усього тіла, особливо характерні болі в литкових м’язах та попереку. Пізніше може з’являтись жовтяниця, потемніння сечі, зниження кількості сечі.

   Лептоспіроз часто складно діагностувати, адже симптоми схожі на прояви інших захворювань – наприклад, можуть нагадувати грип, який більш характерний восени і взимку. Іноді захворювання може протікати безсимптомно.

Якщо у вас є симптоми захворювання, і ви нещодавно контактували із хворими тваринами, потенційно зараженою водою, вживали ймовірно забруднену їжу, воду – зверніться до лікаря.

При підозрі на лептоспіроз лікування необхідно розпочати якнайшвидше.     

 

    Щоб попередити це захворювання,  слід дотримуватись нескладних правил:

 -  Не вживати для пиття некип’ячену воду з відкритих водойм, неперевірених джерел;

 - Уникати купання у водоймах, на яких відсутні обладнані пляжі, береги яких заросли кущами, або які використовують для водопою сільськогосподарських тварин;

 -  Захищати джерела питної води та продукти харчування від доступу гризунів;

 -  Проводити регулярне знищення гризунів у житлових приміщеннях та місцях тримання худоби;

 -  Дотримуватись правил особистої гігієни при догляді за худобою – регулярно мити руки, не їсти і не курити під час роботи;

  -  Працюючи на присадибній ділянці, остерігатись поранень, користуватись відповідним одягом та взуттям, що захищає від контакту із заболоченим грунтом;

  - Ретельно мити овочі та фрукти, куплені на ринку або в магазині, а також ті, що зберігали у підвалах (вони можуть бути забруднені виділеннями гризунів).

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь