Рекомендації щодо недопущення грипу птиці
У зв'язку з погiршенням епiзоотичноi ситуацii у світі щодо грипу птицi, зокрема з вересня по листопад 2022 року в країнах Європи зареестровано 76З спалахи високопатогенного грипу птиці в 23 країнах, у т.ч. що межують з Україною (Угорщина –13, Польща – 1, Молдова – 1), враховуючи шляхи мiграцiї цiльових видiв дикої перелiтної птицi, вiйсъковi дii, якi можуть впливати на розширення зони високого ризику виникнення грипу птицi, значну концентрацiю поголiв'я птицi, існує високий ризик занесення та розповсюдження грипу птицi в Украiнi з I декади грудня 2022 року по III декаду лютого 202З року.
З метою своєчасного реагування на надзвичайнi ситуацii, пов'язанi з гостроiнфекцiйними захворюваннями птицi та вжиття заходiв, спрямованих на мiнiмiзацiю ризикiв поширення грипу птицi на територiї Уманського району, керуючись підпунктом 9 пункту 6 постанови Кабінету Міністрів України від 02.09.2015 № 667 «Про затвердження Положення про Державну службу безпечності харчових продуктів та захисту прав споживачів» рекомендую:
1. Інформацію населенню щодо:
- безвигульного утримання птиці;
- тримання домашньої птиці в умовах, що виключають її контакт зі сторонньою птицею;
- завезення нової птиці тільки з благополучних щодо пташиного грипу областей і районів;
- забезпечення належних санітарних умов утримання домашньої птиці (регулярне чищення приміщень, де утримується птиця, з подальшою їх дезінфекцією);
- здійснення догляду за птицею тільки в спеціально відведених для цієї мети одязі та взутті, які необхідно регулярно прати і чистити;
- використання лише якісних та безпечних кормів для птиці, не закуповувати корми без гарантії їх безпеки. Корми для птахів зберігати виключно в місцях, недоступних для синантропної і перелітної птиці (горобців, галок, голубів тощо);
- пропарювання, запарювання кормів перед початком згодовування;
- якомога меншого забруднювання навколишнього середовища кров’ю, пір’ям та іншими продуктами забою при забої та обробці птиці;
- на вимогу представників ветеринарної служби надавати домашню птицю для огляду і вакцинації;
- дотримання правил особистої безпеки та гігієни:
- після контакту з птицею, предметами догляду за птицею, продукцією птахівництва необхідно ретельно вимити руки з милом і прийняти душ;
- яйця і м’ясо птиці перед вживанні в їжу необхідно піддавати ретельній термічній обробці. Приготування в їжу продуктів птахівництва повинно супроводжуватися їх нагріванням до температури не нижче 70 0С протягом як мінімум 5 хвилин;
- при виявленні мертвої птиці категорично забороняється наближатися до неї, самостійно захоронювати і переміщати трупи. У разі вимушеного контакту з мертвою або хворою птицею, слід забезпечити власну безпеку. Потрібно надягти захисний одяг (ватно-марлеву пов’язку або респіратор, захисні окуляри, халат, гумове взуття і рукавички). Якщо цього немає, захистіть рот і ніс шматком тканини, надіньте звичайні окуляри, надіньте на руки і на взуття поліетиленові пакети і міцно закріпіть їх навколо зап’ястя та щиколоток гумкою або шнурком;
2. Про всі випадки захворювання і падежу домашньої птиці, а також при виявленні місць масової загибелі дикої птиці на полях, в лісах та інших місцях негайно повідомляти ветеринарну службу.
Інформує Уманське управління ГОЛОВНОГО УПРАВЛІННЯ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ В ЧЕРКАСЬКІЙ ОБЛАСТІ