A A A K K K
для людей із порушенням зору
Бабанська громада
Черкаська область, Уманський район

Як дорослій людині отримати освіту за сприяння служби зайнятості

Дата: 14.09.2021 13:40
Кількість переглядів: 760

Тиждень освіти дорослих в календарі професійних свят припадає на 11 вересня та триватиме до 17 числа. Ця міжнародна ініціатива підтримується в більш ніж 50 країнах світу.

 Чи є межа у досконалості чи достатньо досягти певного рівня освіти?

Практика показує, що знань не буває занадто багато. Навпаки, їх, як правило, недостатньо. Однак, далеко не кожен розуміє це. Навчання протягом життя ставить за мету зростання інвестицій у людей та їх знання шляхом набуття ними основних навичок, зокрема, цифрову грамотність і розширення можливості для інноваційної, більш гнучкої форми навчання.

Освіта дорослих — це практика навчання і виховання дорослих, набуття ними нових навичок, умінь та знань, пов'язана з новим працевлаштуванням чи зміною професійної діяльності.

За словами директора Черкаського обласного центру зайнятості Григорія Дендемарченка, одним із пріоритетів діяльності служби зайнятості – є безпосереднє повернення громадян до продуктивної праці, скорочення тривалості безробіття, прискорення працевлаштування безробітних, шляхом підвищення їх конкурентоспроможності на ринку праці. З цією метою здійснюється професійне навчання безробітних відповідно до потреб ринку праці та замовлень роботодавців.

З метою задоволення кадрових потреб роботодавців, державною службою зайнятості створена власна мережа навчальних закладів для дорослого населення.

Центри професійно-технічної освіти державної служби зайнятості (далі – ЦПТО) – це спеціалізовані навчальні заклади сучасного європейського рівня. Вони створені для ефективної підготовки висококваліфікованих робітників шляхом професійного навчання, перепідготовки та підвищення кваліфікації. Для зареєстрованих безробітних професійне навчання здійснюється за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

«На сьогодні у ЦПТО можна отримати освіту за більш ніж 90 робітничими професіями. Переваги навчання підтверджує і той факт, що протягом 2021 року за направленням Черкаської обласної служби зайнятості в ЦПТО проходили професійне навчання 457 осіб, із них - 82 особи здобули нову професію, а 375 громадян – підвищували кваліфікацію на курсах цільового призначення. Понад 400 зареєстрованих безробітних, переважно, підвищували кваліфікацію в Рівненському ЦПТО, з них нову професію здобули 48 осіб. Також 31 безробітний пройшов професійне навчання в Одеському ЦПТО, з них 19 осіб оволоділи новою професією.

Серед професій, які обирають черкасці: адміністратор, кухар, швачка, продавець продовольчих товарів, манікюрник, візажист, косметик, токар, електрогазозварник, електромонтажник з освітлення та освітлювальних мереж,  педикюрник та перукар», - коментує Григорій Дендемарченко.

Зростаюча значущість освіти дорослих стає загальновизнаним фактом. Тому держава піклується про підняття рівня відповідного навчання.

Так, з 2020 року українські коледжі та технікуми почали надавати фахову передвищу освіту і готувати фахових молодших бакалаврів. Це передбачено ЗУ «Про фахову передвищу освіту».

У Законі України «Про фахову передвищу освіту» передбачено низку механізмів, спрямованих на розвиток освіти дорослих. Закладено можливість для вступу не тільки за результатами ЗНО, а й на базі випробувань у закладі. У такий спосіб українці, які давно закінчили школу і зараз хочуть змінити фах, зможуть безперешкодно вступити до закладу, і навіть більше - отримати кілька фахових освіт за бюджетні кошти.

Усе це має стати запорукою, як професійного розвитку молодих фахівців, так і трампліном для успіху тих, хто прийшов для здобуття нової професії.

Здавалося б, працівники з великим досвідом роботи та життєвим багажем – мрія кожного роботодавця. Проте, сьогодні людям без документу про освіту важко на рівних конкурувати на ринку праці. Тож, Законом України «Про професійний розвиток працівників» в Україні визначено термін «неформальне професійне навчання працівників».

Неформальне професійне навчання працівників за робітничими професіями – це набуття працівниками професійних знань, умінь і навичок, не регламентоване місцем набуття, строком та формою навчання.

Усі особи, які працювали на підприємстві та оволоділи певними професійними навичками, але не мали документального підтвердження, мають змогу підтвердити свою компетенцію та отримати документ державного зразка.

«Направлення на підтвердження кваліфікації особа отримує у будь-якій сервісній установі служби зайнятості. Відповідно, у цьому році 3 особи із міста Умань вже підтвердили неформальне професійне навчання за професією кухар. Підтвердження кваліфікації проходило в Київському вищому професійному училищі № 33», - резюмує Григорій Дендемарченко.

За результатами підтвердження кваліфікації, особі видається документ державного зразка – свідоцтво про присвоєння (підвищення) робітничої кваліфікації за результатами неформального професійного навчання, або сертифікат оцінювання результатів неформального професійного навчання.

Тим, кому за 45+ служба зайнятості пропонує отримати ваучер на навчання, який допоможе опанувати нову професію, або спеціальність, удосконалити раніше здобуті знання та вміння.

Ваучер – документ встановленого зразка, що дає особі право на перепідготовку або підготовку за іншою спеціальністю, підготовку на наступному рівні освіти, спеціалізацію, підвищення кваліфікації у закладах освіти чи у роботодавця.

З початку 2021 року, за рахунок ваучера, навчання проходили 9 осіб. Документ видавався для проходження перепідготовки за професіями кухаря та швачки.

Це далеко не всі можливості, які можна використати для власного розвитку, позаяк існує безліч інших форм навчання, зокрема, в онлайн форматі, як для дорослого населення, так і для учнівської молоді.

Професійна команда обласної служби зайнятості готова допомогти кожному, хто формує свій шлях до успішної кар’єри, або має бажання змінити вид професійної діяльності відповідно до потреб сучасного ринку праці.

Довідково:

Сектор інформаційної роботи ОЦЗ

________________________________________________________________________

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь