Бабанська громада
Черкаська область, Уманський район

СКАЗ ТВАРИН

Дата: 31.08.2021 13:36
Кількість переглядів: 1167

На  Уманщині склалася несприятлива епізоотична ситуація щодо сказу тварин. Зареєстровано 9 випадків (56 %) із 16 зареєстрованих  в Черкаській області. 78 %  випадків зареєстровано у собак, як у домашніх так і безпритульних.

По 2 випадки сказу  тварин зареєстровано  в м. Умань (кіт, собака), Жашківській ОТГ(собаки), Маніківській ОТГ (собаки), по 1 випадку – Христинівській ОТГ (собака), Ладижинській ОТГ (с. Ладижинка- кіт), Дмитрушківській ОТГ (с. Степківка -собака).

 Рішенням ДНПК Уманської міської ради від 25.08.2021 № 4 в місті введено обмежувальні заходи, визначено неблагополучну зону (вулиці:      І. Багряного, 8 Березня, Кармелюка, О. Вишні, Космонавтів, Зелена) та загрозливу зону – вся територія м. Умань з прилеглими сільськогосподарськими та мисливськими угіддями, лісопарковою зоною. Ці заходи передбачають заборону ввезення та вивезення тварин, проведення масових заходів за участі тварин, щеплення тварин.

Несприятливими прогностичними факторами є:

  • перевищення щільності популяції лисиць, яка за даними Товариства мисливців та рибалок «Уманське», становить 1,9 на 1000 га при оптимальній - 0,5-1,0 на 1000 га. Червона лисиця -джерело сказу. Виявлено сказ в 17 % досліджених зразків лисиць (в 2020 - 26,0 %), у 100 % зразків собак  (в 2020 - 67,0 %), у 33 % - котів (в 2020 – 80,0 %);
  • низька питома вага  щеплених від сказу тварин,  яка в Умані становить 33,0 % (26,0 % - собак, 53,0 % - котів; по Уманському району сказ зареєстровано  у 78,0 % у собак та 22,0 % у котів) та низька мотивація власників тварин до вакцинації;
  • значна кількість безпритульних тварин  в місті  та навколишніх селах;
  • інтенсивність міграційних процесів серед безпритульних тварин;
  • реєстрація покусів людей. Станом на 01.08.2021 в м. Умань зареєстровано 94 випадків, зокрема, 22 - 23,4 % - дітей. 59,0 %  покусаний безпритульними тваринами, 26 % - домашніми тваринами, 15,0 % - домашніми не вакцинованими тваринами.    52 % потерпілих отримали антирабічне лікування.

В ОТГ колишнього Уманського району зареєстровано 53 випадки покусів в 19 населених пунктах, з них -16 випадків - 30 %  у дітей. Покусані вакцинованими тваринами становили 51,0 %, не вакцинованими– 49 %.

Зареєстровані покуси нутрією, кнурами, лисом, пацюком.

Найбільше покусаних в с. Родниківка, с. Полянецьке, с. Паланка, с. Городецьке, с. Рижавка, с. Черповоди.

Безпритульними тваринами зареєстровані покуси в с. Городниці, с. Собківка,  с. Колодисте, с. Антонівка.

Антирабічну допомогу отримали  12 осіб, з них 2 - діти.

Шановні уманчани та жителі прилеглих об’єднаних територіальних громад! Щорічна вакцинація  тварин – запорука епізоотичного та санітарно-епідемічного благополуччя, здоров’я і життя друзів наших менших, нас  з Вами, наших дітей.

Заради життя будьте свідомими - зробіть щеплення своїм тваринам, повідомте про своє бажання по тел. 3-23-90, а також про наявність «дворових» тварин, тварин на територіях ваших підприємств, установ, організацій. Щеплення безкоштовні. Крім цього щеплення будуть проводитися по вулицях міста шляхом  подвірних обходів згідно графіку, з яким Ви можете ознайомитися на сторінці Уманської районної державної лікарні ветеринарної медицини, Уманського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області  у фейсбуці.

Щеплення проводяться щодня з 08.00 до 16.30 год. за адресою: вул. Кулика, 2 (Уманська районна державна лікарня ветеринарної медицини) та у приватних ветеринарних амбулаторіях.

Сказ  - небезпечна, смертельна хвороба. Утримуйте домашніх улюбленців вдома у вольєрах або на прив’язі, уникайте їхнього контакту з безпритульними та дикими тваринами. Спостерігайте за їхнім станом. У разі виникнення підозри: при появі таких симптомів як слиновиділення, водо та світлобоязливість, відмова від їжі, агресивність або навпаки в’ялість, - не намагайтеся  лікувати  самостійно, звертайтеся до ветеринарних лікарів, а при контакті з дикими  чи хворими тваринами, появі безпритульних підозрілих тварин телефонуйте в КП «Уманська муніципальна варта», відділ житлово-комунального господарства  Уманської міської ради та сільські ради.

При покусах тваринами обов’язково зверніться в приймальне відділення лікувального закладу.

Сказ!  Будьте обережні та свідомі!!!

За  інформацією ГОЛОВНОГО УПРАВЛІННЯ  ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ  В  ЧЕРКАСЬКІЙ  ОБЛВСТІ

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь