Бабанська громада
Черкаська область, Уманський район

Попередження правопорушень та відповідальність

Дата: 02.06.2021 18:34
Кількість переглядів: 968

 

Одним із традиційних прийомів землеробства у нашій країні є спалювання пожнивних решток. Питання доцільності цього заходу і дотепер залишається актуальним. З одного боку, вважається, що спалювання активізує біологічні процеси, знешкоджує шкідників та фітопатогенну мікрофлору, знищує насіння бур’янів, збільшує доступність поживних елементів у ґрунті та полегшує його обробіток. Це найбільш економічний метод ліквідації пожнивних решток, який ще недавно доволі широко застосовувався як у Радянському Союзі, так і в сучасній Україні і ряді країн Європи.

Фото без опису

пожежна безпека 1

З іншого боку, унаслідок спалювання рослинних решток на сільськогосподарських землях призводить до помітного зниження родючості ґрунту. Спалювання органічної речовини (Гумусу) – це головний фактор зниження родючості. Адже гумус це органічна складова частина ґрунту, яка утворюється в процесі біохімічного розкладу рослинних і тваринних решток та формує його родючість.  Від спалювання рослинних решток збіднюється ґрунт, а мінеральні речовини, що містяться в попелі, досить легко вимиваються поверхневими та ґрунтовими водами, і лише незначна їх частина засвоюється рослинами. Пожежі – одне з найголовніших джерел викидів вуглекислого газу в атмосферу. Якщо пожежі часті, то згорає не тільки суха трава, а й накопичена в ґрунті органіка і, відповідно, збільшується кількість викидів вуглекислого газу. А отже, посилюється так званий «парниковий ефект», який призводить до несприятливих змін і коливань клімату на планеті.

Під час пожеж гине багато комах, як шкідників так і корисних для сільськогосподарських культур та інші дрібні живі істоти, які беруть участь у процесі утворення ґрунту.

В наш час широко обговорюється питання  використання побічних решток рослинництва, як відновлювального енергоресурсу, але і як фактору відтворення органічних речовин в ґрунті.

Підраховано, що при спалюванні соломи знищується така кількість органічної речовини і поверхневого шару ґрунту, яку  можна компенсувати внесенням 40 т/га гною.

Основним джерелом надходження органічних речовин до ґрунту                      є нетоварна частина врожаю: солома зернових і зернобобових та стебла соняшника і кукурудзи. За даними літературних джерел з 1 т соломи до ґрунту надходить в середньому:  5 кг - азоту, 2 - фосфору, 10 - калію, 3 - кальцію, 1 - магнію, 1 кг - сірки.

Таким чином при співвідношенні основної та побічної продукції в зернових культур 1:1 при урожаї озимої пшениці 4-5 т/га на полі залишиться з соломою: 20-25 кг азоту, 8-10 кг фосфору, 40-50 кг калію, 12-15 кг кальцію, 4-5 кг магнію, 4-5 кг сірки.

Внесення соломи і стебел збільшує вміст гумусу, покращує структуру ґрунту, знижує схильність до ерозії, стимулює процес азотфіксації. Вони є джерелом живлення для мікробіоти ґрунту, без яких доступність окремих елементів живлення була б обмежена. Покращується водний і повітряний режим та вбирна здатність ґрунту.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь